poniedziałek, 2 listopada 2015

Faszerowane muszle bolognese

Ahh, co to za danie! Nieskomplikowane, tanie, a jakie pyszne! Jest troszkę pracochłonne, ale warte każdej minuty. Sos można zrobić samemu, ale równie dobrze może być sos w słoiku. Żadna ujma :)


Na 3 porcje potrzebujemy:

1/2 opakowania makaronu dużych muszli
0,5 kg mięsa mielonego
0,5 cebuli
2 ząbki czosnku
0,5 słoika sosu (u mnie Pudliszki do makaronu z pieczarkami)
ser w kostce do starcia
sól, pieprz, bazylia, oregano


Makaron gotujemy al dente. Na patelni szklimy cebulkę, dodajemy czosnek, chwilkę podsmażamy i dorzucamy mięso mielone. Przyprawiamy, a gdy się podsmaży to wlewamy pół słoika sosu. Makaron i mięso musi ostygnąć zanim będziemy faszerować. Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. Część sera dodajemy do ostudzonego mięsa. Takim farszem faszerujemy muszle i posypujemy wierzch resztą sera. Wykładamy na papier do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.


1 komentarz :

Serdecznie dziękuję za odwiedzenie :)
Na pewno do Ciebie zajrzę, gdy pozostawisz po sobie jakiś ślad :)

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka